Flerkorns Boulle

Skållning
350 g vatten
50g grahamsmjöl-fullkorn
100 g havrekli
50 g fyrkornskross (Saltåkvarn)
50 g linfrön
Deg
450 g vatten
300 g rågsurdeg
25 g jäst
750 g vetemjöl special
5O g dinkelmjöl-fullkorn
30g mörk sirap
20g havssalt
Dag 1 Morgon
- Koka upp vattnet och häll över grynblandningen i en bunke.
- Rör om till en gröt
- Låt stå i rumstemperatur under dagen sen till kylen under natten.
- Blanda skållningen med övriga ingredienser förutom saltet.
- Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter
- Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Låt vila i bunken i 30 minuter.
- Forma degen till runda bröd.
- Doppa dem i havregryn och lägg dem med toppingen nedåt i mjölade jäskorgar. (Skålar med mjölade handdukar går bra)
- Låt stå i kylen över dagen.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.
- Lägg upp bröden på plåt med bakplåtspapper.
- Snitta med vass kniv
- Spreja eventuellt med vatten
- Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan.
- Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
- Släpp ut ångan efter 20 minuter.
- Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 97 grader.
- Låt bröden svalna på galler.

Ser himla gott ut. Idag skall jag baka ditt hårda bröd! Spännande!! KKRRAAAMMMM
ReplyDelete