Flerkorns Boulle

















Skållning


350 g vatten
50g grahamsmjöl-fullkorn
100 g havrekli
50 g fyrkornskross (Saltåkvarn)
50 g linfrön

Deg

450 g vatten

300 g rågsurdeg
25 g jäst
750 g vetemjöl special
5O g dinkelmjöl-fullkorn

30g mörk sirap
20g havssalt

Dag 1 Morgon
  • Koka upp vattnet och häll över grynblandningen i en bunke.
  • Rör om till en gröt
  • Låt stå i rumstemperatur under dagen sen till kylen under natten.
Dag 2 Morgon
  • Blanda skållningen med övriga ingredienser förutom saltet.
  • Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter
  • Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  • Låt vila i bunken i 30 minuter.
  • Forma degen till runda bröd.
  • Doppa dem i havregryn och lägg dem med toppingen nedåt i mjölade jäskorgar. (Skålar med mjölade handdukar går bra)
  • Låt stå i kylen över dagen.
Dag 2 Kväll
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.
  • Lägg upp bröden på plåt med bakplåtspapper.
  • Snitta med vass kniv
  • Spreja eventuellt med vatten
  • Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan.
  • Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  • Släpp ut ångan efter 20 minuter.

  • Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 97 grader.
  • Låt bröden svalna på galler.


Comments

  1. Ser himla gott ut. Idag skall jag baka ditt hårda bröd! Spännande!! KKRRAAAMMMM

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts