Surdeg (Råg eller Vetemjöl)















Råg- eller vetesurdeg på mjöl och vatten...

Använd vetemjöl av högre kvalitet eller fint rågmjöl beroende på vilken surdeg du vill ha.

Dag 1 morgon
  • Blanda mjölet och vattnet i en bunke.
  • Täck med plastfolie eller sätt på lock.
  • Låt stå i rumstemperatur.
Dag 1 kväll
  • Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl.
  • Rör om.
  • Tack med plastfolie eller sätt på locket.
  • Låt stå i rumstemperatur.
Dag 2 morgon
  • Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl.
  • Rör om.
  • Täck med plastfolie eller sätt på locket.
(Nu har surdegen förhoppningsvis kommit igång lite, då kan man flytta över till kylen. Om inte så tillsätt en msk honung och låt stå till dag 3.)

Dag 3 morgon
  • Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl.
  • Rör om.
  • Täck med plastfolie eller sätt på lock och ställ i kylen.
Dag 4
  • Nu skall surdegen vara redo att användas.
  • Spara den i kyl och mata en gång i veckan.
Öka eller minska mängden mjöl så att surdegen får rätt konsistens.

Mata degen 1 gång i veckan med följande:

Vetesurdeg
100 g vetemjöl
100 g vatten











Rågsurdeg
60 g fint rågmjöl
100 g vatten


Comments

Popular Posts