Surdegsbaguetter

















(4 st baguetter)

Fördeg

80 g vatten

80 g rågsurdeg
100 g vetemjölspecial

Deg

10 g jäst
500 g vatten
300 g vetemjölspecial
200 g dinkelmjöl (siktat)
200 g durumvete
25 g salt (fint)

Gör så här:

Dag 1-Kväll
  • Blanda ihop fördegen
  • Lägg den i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt
Dag 2 - Morgon
  • Blanda alla ingredienser utom salt.
  • Arbeta i maskin under ca 10 minuter.
  • Tillsätt saltet och arbeta ytligare 5 min.
  • Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.

  • Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar.
  • Platta till varje bit, vik upp en sidan och tryck till med handloven.
  • Låt vila under fuktad duk i 30 min.

  • Rulla degbitarna till baguetter och lägg upp på en oljad baguetteplåt.
  • Fukta bröden och låt jäsa i ca 60 minuter under fuktad bakduk.

  • Sätt ungen på 250 grader
  • Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.

  • Snitta bröden med vass kniv och fukta med vatten.
  • Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan(eller använd 4 isbitar)
  • Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  • Släpp ut ångan efter 15 minuter.

Grädda i ca 20-25 minuter.

Comments

Popular Posts