Surdegsbaguetter

(4 st baguetter)
Fördeg
80 g vatten
80 g rågsurdeg
100 g vetemjölspecial
Deg
10 g jäst
500 g vatten
300 g vetemjölspecial
200 g dinkelmjöl (siktat)
200 g durumvete
25 g salt (fint)
Gör så här:
Dag 1-Kväll
- Blanda ihop fördegen
- Lägg den i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt
- Blanda alla ingredienser utom salt.
- Arbeta i maskin under ca 10 minuter.
- Tillsätt saltet och arbeta ytligare 5 min.
- Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
- Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar.
- Platta till varje bit, vik upp en sidan och tryck till med handloven.
- Låt vila under fuktad duk i 30 min.
- Rulla degbitarna till baguetter och lägg upp på en oljad baguetteplåt.
- Fukta bröden och låt jäsa i ca 60 minuter under fuktad bakduk.
- Sätt ungen på 250 grader
- Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.
- Snitta bröden med vass kniv och fukta med vatten.
- Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan(eller använd 4 isbitar)
- Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
- Släpp ut ångan efter 15 minuter.
Grädda i ca 20-25 minuter.
Comments
Post a Comment