Ljust Surdegsbröd med Dinkel

(Blir 2 avlånga bröd)
Deg
500 g vatten
250 g rågsurdeg
5 g jäst
400 g Manitoba Cream vetemjöl
300 g siktat dinkelmjöl
50 g fint rågmjöl
50g grahamsmjöl
20 g honung
20 g havssalt
Dag 1-Kväll
- Blanda alla ingredienser utom saltet.
- Arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
- Tillsätt saltet.
- Arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
- Lägg degen i en oljad plastlåda med lock.
- Vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.
Då ser degen ut så här...

- Låt degen jäsa i 30 minuter och gör om vikningsmomenten.
- Ställ in degen i kylen och låt den jäsa over natten.
Dag 2 - Morgon
Då ser degen ut så här...

- Sätt ugnen pa 250 grader.
- Häll ut degen på bakbord och dela degen i två. Vik in sidorna mot mitten och flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper. (Skarven ner så blir det inga stora sprikor på toppen av brödet)
- Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
- Grädda tills brödens innertempe-ratur når 98 grader. (ca 35min)
- Låt bröden svalna på galler.

...hmmmm.....jag brukar inte gilla surdeg, men den ser god ut!! Aj givv itt a shäns.....
ReplyDelete