Ljust Surdegsbröd med Dinkel

















(Blir 2 avlånga bröd)

Deg

500 g vatten
250 g rågsurdeg
5 g jäst
400 g Manitoba Cream vetemjöl
300 g siktat dinkelmjöl
50 g fint rågmjöl
50g grahamsmjöl
20 g honung
20 g havssalt

Dag 1-Kväll
  • Blanda alla ingredienser utom saltet.
  • Arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
  • Tillsätt saltet.
  • Arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  • Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

  • Lägg degen i en oljad plastlåda med lock.
  • Vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.

Då ser degen ut så här...










  • Låt degen jäsa i 30 minuter och gör om vikningsmomenten.
  • Ställ in degen i kylen och låt den jäsa over natten.

Dag 2 - Morgon

Då ser degen ut så här
...










  • Sätt ugnen pa 250 grader.
  • Häll ut degen på bakbord och dela degen i två. Vik in sidorna mot mitten och flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper. (Skarven ner så blir det inga stora sprikor på toppen av brödet)
  • Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  • Grädda tills brödens innertempe-ratur når 98 grader. (ca 35min)
  • Låt bröden svalna på galler.

Comments

  1. ...hmmmm.....jag brukar inte gilla surdeg, men den ser god ut!! Aj givv itt a shäns.....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts