Andregos Multi-Grain Sourdough

















(Bästa grova!)

Skållning


400 g vatten
100 g havrekli
50 g rågkross
50g krossat bovete
60 g linfrön

Fördeg

140 g rågsurdeg
200 g vatten
200 g vetemjöl special

Deg

300 g vatten
400 g vetemjöl special
2OO g grovt rågmjöl
100 g dinkelmjöl (fullkorn)

25 g jäst
50 g mörk sirap
1 msk ättiksprit
20g havssalt

Dag 1 Kväll

Skållning

  • Koka upp vattnet och häll över grynblandningen i en bunke.
  • Rör om till en gröt
  • Låt stå i rumstemperatur över natt.
Fördeg
  • Blanda rågsurdegsgrund med vattnet och mjölet sen låt stå i rumstemperatur över natt.
Dag 2 Morgon
  • Blanda skållningen och fördegen med övriga ingredienser förutom saltet.
  • Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter
  • Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  • Låt vila i bunken i 30 minuter.
  • Forma degen till två eller tre runda bollar och låt ligga i 10 minuter
  • Doppa dem i havregryn och lägg dem med toppingen nedåt i mjölade jäskorgar. (Skålar med mjölade handdukar går bra) eller forma till avlånga och lägg i smorda formar.
  • Låt stå i kylen över dagen.
Dag 2 Kväll
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.
  • Lägg upp bröden på plåt med bakplåtspapper. (spreja eventuellt med lite vatten)
  • Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan.
  • Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  • Släpp ut ångan efter 20 minuter.
  • Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 97-98 grader.
  • Låt bröden svalna på galler.



Comments

  1. Jag är säker på att det är bästa grova!!
    Kan bara inte vänta tills jag får försöka fixa något lika fint. Tack för receptet,gubben!! KKRRAAAAMMM

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts