Andregos Multi-Grain Sourdough

(Bästa grova!)
Skållning
400 g vatten
100 g havrekli
50 g rågkross
50g krossat bovete
60 g linfrön
Fördeg
140 g rågsurdeg
200 g vatten
200 g vetemjöl special
Deg
300 g vatten
400 g vetemjöl special
2OO g grovt rågmjöl
100 g dinkelmjöl (fullkorn)
25 g jäst
50 g mörk sirap
1 msk ättiksprit
20g havssalt
Dag 1 Kväll
Skållning

1 msk ättiksprit
20g havssalt
Dag 1 Kväll
Skållning
- Koka upp vattnet och häll över grynblandningen i en bunke.
- Rör om till en gröt
- Låt stå i rumstemperatur över natt.
- Blanda rågsurdegsgrund med vattnet och mjölet sen låt stå i rumstemperatur över natt.
- Blanda skållningen och fördegen med övriga ingredienser förutom saltet.
- Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter
- Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Låt vila i bunken i 30 minuter.
- Forma degen till två eller tre runda bollar och låt ligga i 10 minuter
- Doppa dem i havregryn och lägg dem med toppingen nedåt i mjölade jäskorgar. (Skålar med mjölade handdukar går bra) eller forma till avlånga och lägg i smorda formar.
- Låt stå i kylen över dagen.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.
- Lägg upp bröden på plåt med bakplåtspapper. (spreja eventuellt med lite vatten)
- Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan.
- Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
- Släpp ut ångan efter 20 minuter.
- Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 97-98 grader.
- Låt bröden svalna på galler.

Jag är säker på att det är bästa grova!!
ReplyDeleteKan bara inte vänta tills jag får försöka fixa något lika fint. Tack för receptet,gubben!! KKRRAAAAMMM