Veteklisur

















Skållning


500 g vatten
100 g vetekli
100 g grovt rågmjöl

60 g linfrön

Fördeg

140 g rågsurdeg
80 g vatten
80 g vetemjöl special

Deg

300 g vatten
600 g vetemjöl special
100 g dinkelmjöl (fullkorn)

25 g jäst
50 g honung
1 msk ättiksprit
20g havssalt

Dag 1 Kväll

Skållning
  • Koka upp vattnet och häll över grynblandningen i en bunke.
  • Rör om till en gröt
  • Låt stå i rumstemperatur över natt.
Fördeg
  • Blanda rågsurdegsgrund med vattnet och mjölet sen låt stå i rumstemperatur över natt.
Dag 2 Morgon
  • Blanda skållningen och fördegen med övriga ingredienser förutom saltet.
  • Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter
  • Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  • Låt vila i bunken i 30 minuter.
  • Forma degen till två eller tre runda bollar och låt ligga i 10 minuter
  • Doppa dem i havregryn och lägg dem med toppingen nedåt i mjölade jäskorgar. (Skålar med mjölade handdukar går bra) eller forma till avlånga och lägg i smorda formar.
  • Låt stå i kylen över dagen.
Dag 2 Kväll
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen.
  • Lägg upp bröden på plåt med bakplåtspapper. (spreja eventuellt med lite vatten)
  • Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten i långpannan.
  • Stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  • Släpp ut ångan efter 20 minuter.
  • Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 97-98 grader.
  • Låt bröden svalna på galler.

Comments

Popular Posts