Vit Levain
















Deg

500 g vatten
5 g jäst
450 g levain
700 g vetemjölspecial
50 g dinkelmjöl (siktat)
20 g havssalt


Dag 1 Morgon

  • Blanda alla ingredienser förutom saltet.
  • Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter
  • Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare 5 minuter.
  • Låt vila i oljad plastbunke i 3 timmar eller i kylen övernatt efter första vikningen.
  • Vik ihop degen efter halva tiden.

  • Dela degen i två delar och forma försiktigt bröd utan att knåda.
  • Lägg dem i mjölade jäskorgar.
  • Låt jäsa i 60min eller till dubbelstorlek.


Dag 2 Kväll

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Sätt in bröden i ugnen direkt på baksten längst ner.
  • Spreja in rikligt med vatten i ugnen med blomspruta.
  • Stäng luckan och sänk temperaturen till 175 grader efter 7 min.
  • Släpp ut ångan efter 15 minuter.
  • Grädda bröden i ca 30-40 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 97-98 grader.
  • Låt bröden svalna på galler.

Comments

Popular Posts