Groddar, Kli och Flingor
Fördeg
150 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
200 g vetemjöl
Deg
10 g jäst
950 g vatten
1 000 g vetemjölspecial
250 g grahamsmjöl (fullkorn)
100 g havrekli
100 g dinkelflingor
50 g vetegroddar
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung
45 g salt
Dag 1-Morgon
* Blanda ihop fördegen
* Lägg den i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt
Dag 1-Kväll
* Blanda alla ingredienser utom saltet.
* Arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
* Tillsätt saltet.
* Arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
* Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
* Lägg degen i en oljad plastlåda med lock.
* Vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.
* Låt degen jäsa i 30 minuter och gör om vikningsmomenten.
* Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.
Dag 2 - Morgon
* Sätt ugnen på 250 grader.
* Häll ut degen på bakbord och dela degen i två. Vik in sidorna mot mitten och flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper. (Skarven ner så blir det inga stora sprickor på toppen av brödet)
* Snitta bröden på översidan med vass kniv
* Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
* Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
* Låt bröden svalna på galler.
Comments
Post a Comment