Bondbröd
Fördeg
150 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
200 g vetemjöl
Deg
10 g jäst
950 g vatten
1 000 g vetemjölspecial
100 g havrekli
400 g dinkelmjöl (fullkorn)
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap
45 g salt
Dag 1-Morgon
- Blanda ihop fördegen
- Lägg den i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt
- Blanda alla ingredienser utom saltet.
- Arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
- Tillsätt saltet.
- Arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
- Lägg degen i en oljad plastlåda med lock.
- Vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.
- Låt degen jäsa i 30 minuter och gör om vikningsmomenten.
- Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll ut degen på bakbord och dela degen i två. Vik in sidorna mot mitten och flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper. (Skarven ner så blir det inga stora sprickor på toppen av brödet)
- Snitta bröden på översidan med vass kniv
- Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
- Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
- Låt bröden svalna på galler.
Comments
Post a Comment