Bondbröd

















Fördeg

150 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
200 g vetemjöl

Deg

10 g jäst
950 g vatten
1 000 g vetemjölspecial
100 g havrekli
400 g dinkelmjöl (fullkorn)
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap
45 g salt

Dag 1-Morgon
  • Blanda ihop fördegen
  • Lägg den i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt
Dag 1-Kväll
  • Blanda alla ingredienser utom saltet.
  • Arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
  • Tillsätt saltet.
  • Arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  • Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  • Lägg degen i en oljad plastlåda med lock.
  • Vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.
  • Låt degen jäsa i 30 minuter och gör om vikningsmomenten.
  • Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.
Dag 2 - Morgon
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Häll ut degen på bakbord och dela degen i två. Vik in sidorna mot mitten och flytta försiktigt till plåt med bakplåtspapper. (Skarven ner så blir det inga stora sprickor på toppen av brödet)
  • Snitta bröden på översidan med vass kniv
  • Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och sänk temperaturen till 200 grader.
  • Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
  • Låt bröden svalna på galler.

Comments

Popular Posts