Rågkakor
Fördeg
300 g vatten
240 g rågsurdeg
10 g jäst
200 g rågflingor
Deg
300 g vatten
45 g ättikssprit
20 g salt
60 g bröd sirap
300 g grahamsmjöl
750 g grovt rågmjöl
Dag 1-Morgon
- Blanda ihop fördegen
- Låt stå i en bunke med lock i rumstemperatur övernatt (eller 1-2 dygn)
- Rör om ett par gånger per dygn
- Blanda alla ingredienser utom saltet.
- Arbeta in grahamsmjölet och så mycket grovt rågmjöl att degen släpper från bunkens kanter.
- Låt degen vila övertäckt med handduk i ca 2 tim. till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll ut degen på bakbord och dela i dela degen i 10 bitar (för mindre kakor 20 bitar)
- Kavla ut varje bit till en rund ganska tunn kaka.
- Lägg kakorna på bakplåtspapper och låt vila under bakduk i 30 min.
- Nagga kakorna med gaffel och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.
- Låt kakorna svalna lite på galler.
- Snitta dem sedan runt kanten med en vass kniv. Ta därefter tag i varje sida och riv försiktigt isär till en över- och underdel.
- När kakorna svalnat bör de läggas i plastpåse för att inte torka.
- Om kakorna har svalnat för mycket är det svårare att riva isär dem.
Comments
Post a Comment