Rågkakor

















Fördeg

300 g vatten
240 g rågsurdeg
10 g jäst
200 g rågflingor

Deg

300 g vatten
45 g ättikssprit
20 g salt
60 g bröd sirap
300 g grahamsmjöl
750 g grovt rågmjöl

Dag 1-Morgon
  • Blanda ihop fördegen
  • Låt stå i en bunke med lock i rumstemperatur övernatt (eller 1-2 dygn)
  • Rör om ett par gånger per dygn
Dag 2 - Morgon
  • Blanda alla ingredienser utom saltet.
  • Arbeta in grahamsmjölet och så mycket grovt rågmjöl att degen släpper från bunkens kanter.
  • Låt degen vila övertäckt med handduk i ca 2 tim. till dubbel storlek.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Häll ut degen på bakbord och dela i dela degen i 10 bitar (för mindre kakor 20 bitar)
  • Kavla ut varje bit till en rund ganska tunn kaka.














  • Lägg kakorna på bakplåtspapper och låt vila under bakduk i 30 min.
  • Nagga kakorna med gaffel och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.
  • Låt kakorna svalna lite på galler.
  • Snitta dem sedan runt kanten med en vass kniv. Ta därefter tag i varje sida och riv försiktigt isär till en över- och underdel.
  • När kakorna svalnat bör de läggas i plastpåse för att inte torka.
  • Om kakorna har svalnat för mycket är det svårare att riva isär dem.

Comments

Popular Posts