Majsbröd
Skållning
500 g vatten
375 g polentagryn
Fördeg
10 g jäst
125 g vatten
200 g vetemjölspecial
4 g havssalt
Deg
8 g jäst
175 g vetemjölspecial
12 g havssalt
Dag 1-Kväll
Fördeg
- Blanda vatten, mjöl och jäst i hushålls-maskin i 10 min, lägg till salt och knåda i ytligare 5 min.
- Lägg degen i en bunke med lock och låt stå i kylen övernatt
Skållning
- Blanda vatten och polentagryn med visp.
- Låt stå i bunke med locke i rumstemperatur övernatt.
Dag 2-Morgon
- Blanda ut jästen med fördegen och skållningen.
- Tillsätt mjöl och arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
- Tillsätt saltet.
- Arbeta degen i ytterligare 8 minuter.
- Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa i 30 minuter.
- Stöt samman och vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.
- Låt degen jäsa i ytliggare 30 minuter.
- Häll ut degen på bakbord, dela i två och forma till runda bröd.
- Lägg i mjölade jäskorgar och låt jäsa i 75 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Snitta bröden på översidan med vass kniv
- Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och spruta in vatten med blomspruta.
- Sänk temperaturen till 200 grader.
- Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
- Låt bröden svalna på galler.
Comments
Post a Comment