Majsbröd

















Skållning

500 g vatten
375 g polentagryn

Fördeg

10 g jäst
125 g vatten
200 g vetemjölspecial
4 g havssalt

Deg

8 g jäst
175 g vetemjölspecial
12 g havssalt

Dag 1-Kväll

Fördeg

  • Blanda vatten, mjöl och jäst i hushålls-maskin i 10 min, lägg till salt och knåda i ytligare 5 min.
  • Lägg degen i en bunke med lock och låt stå i kylen övernatt

Skållning

  • Blanda vatten och polentagryn med visp.
  • Låt stå i bunke med locke i rumstemperatur övernatt.

Dag 2-Morgon

  • Blanda ut jästen med fördegen och skållningen.
  • Tillsätt mjöl och arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
  • Tillsätt saltet.
  • Arbeta degen i ytterligare 8 minuter.
  • Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa i 30 minuter.
  • Stöt samman och vik ihop degen några gånger, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan.
  • Låt degen jäsa i ytliggare 30 minuter.
  • Häll ut degen på bakbord, dela i två och forma till runda bröd.
  • Lägg i mjölade jäskorgar och låt jäsa i 75 minuter.

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Snitta bröden på översidan med vass kniv
  • Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och spruta in vatten med blomspruta.
  • Sänk temperaturen till 200 grader.
  • Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
  • Låt bröden svalna på galler.


Comments

Popular Posts