Schweiziskt Dinkelbröd
Fördeg (Poolish)
100 g rågsurdeg
100 g vatten
200 g dinkelmjöl fullkorn
1 g havssalt
Deg
5 g jäst
400 g vatten
250 g dinkelmjöl, fullkorn
80 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl
20 g havssalt
Dag 1-Kväll
Fördeg
- Blanda vatten, mjöl och jäst i hushålls-maskin i 10 min, lägg till salt och knåda i ytligare 5 min.
- Lägg degen i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt
Dag 2-Morgon
- Blanda ut jästen med fördegen.
- Tillsätt mjöl och arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
- Tillsätt saltet.
- Arbeta degen i ytterligare 8 minuter.
- Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa i 120 minuter.
- Stöt samman och vik ihop degen tre gånger under jäsningen.
- Häll ut degen på bakbord, dela i två och forma till runda bröd.
- Lägg i mjölade jäskorgar och låt jäsa i kylen i cirka 10 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Snitta bröden på översidan med vass kniv
- Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och spruta in vatten med blomspruta.
- Sänk temperaturen till 200 grader.
- Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
- Låt bröden svalna på galler.
Comments
Post a Comment