Schweiziskt Dinkelbröd

















Fördeg (Poolish)

100 g rågsurdeg
100 g vatten
200 g dinkelmjöl fullkorn
1 g havssalt

Deg

5 g jäst
400 g vatten
250 g dinkelmjöl, fullkorn
80 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl
20 g havssalt


Dag 1-Kväll

Fördeg

  • Blanda vatten, mjöl och jäst i hushålls-maskin i 10 min, lägg till salt och knåda i ytligare 5 min.
  • Lägg degen i en bunke med lock och låt stå i rumstemperatur övernatt

Dag 2-Morgon

  • Blanda ut jästen med fördegen.
  • Tillsätt mjöl och arbeta degen i hushalls-maskin i 10 minuter.
  • Tillsätt saltet.
  • Arbeta degen i ytterligare 8 minuter.
  • Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa i 120 minuter.
  • Stöt samman och vik ihop degen tre gånger under jäsningen.
  • Häll ut degen på bakbord, dela i två och forma till runda bröd.
  • Lägg i mjölade jäskorgar och låt jäsa i kylen i cirka 10 timmar.


  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Snitta bröden på översidan med vass kniv
  • Ställ in bröden i ugnen, stäng luckan och spruta in vatten med blomspruta.
  • Sänk temperaturen till 200 grader.
  • Grädda tills brödens inner temperatur når 97-98 grader. (ca 35min)
  • Låt bröden svalna på galler.


Comments

Popular Posts